November - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 27 28 29
30  

Corvinus TDK Klub: Kriptovaluták és kereskedésük élesben

Időpont: április 29. (szerda) 17:20

Helyszín: Teams

Előadó: Horváth László

Horváth László 2017 óta kereskedik kriptovalutával, 2018-ban már Hollandia első kriptovaluta alapjának a partnere lett és 2019-ben az általa kezelt rendszer több mint 1 millió tranzakciót bonyolított le több mint 1 milliárd dollár értékben.

Az előadás regisztrációhoz kötött a limitált férőhelyek miatt, ezért mindenkit kérünk, hogy részvételi szándékát jelezze a regisztrációs űrlapon!

 

Üdvözlettel,

ETDT

TDK Infóest és Közösségiesedési Program

Időpont: február 18. (kedd) 17:20

Helyszín: E 330

Örömmel hívunk meg a tavaszi félév első TDK-val kapcsolatos rendezvényére, a TDK Infóestre, majd az azt követő Közösségiesedési Programra. Célunk, hogy az este folyamán megismerd a Corvinus Tudományos Diákköri Konferenciájának menetét és minden TDK-val kapcsolatos kérdésedre választ kapj. Hallgasd meg, hogy mik a jelentkezés első lépései és hogyan néz ki a regisztráció folyamata, majd a szekciók közösségiesedését elősegítő program során elsőként ismerkedj meg a nemzetközi témakört érintő szekciók kínálatával és kérdezz közvetlenül a szekciók képviselőitől.

Infóest: február 18. (kedd) 17.20

Nemzetközi szekciók közösségiesedése: február 18. (kedd) 18:50

Az Infóest előzetes programja:

17:20 - 17:30 Megnyitó
17:30 - 18:00 Kerekasztal beszélgetés: Mit adott nekem a TDK? Miért érdemes TDK-zni?
18:00 - 18:10 Mi szükséges a nevezéshez és a részvételhez? – Határidők és egyéb fontos tudnivalók
18:10 - 18:25 Szekciótitkárok és szekciók bemutatkozása
18:25 - 18:50 Kérdések és zárás

A létszám jobb tervezhetősége érdekében mindenkit kérünk, hogy részvételi szándékát jelezze a regisztrációs űrlapon!

Üdvözlettel,

ETDT

Minden kedves TDK-ban résztvevőt, zsűritagot, szekciótitkárt és témavezetőt szeretettel várunk!

TDK Mentor klub, avagy Hogyan konzultáljunk, Hogyan segítsük a hallgatói publikációkat?

Időpont: január 15. (szerda) 16.00–17.45

Helyszín: C 208

Kedves Kollégánk!

Az Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa (ETDT) Wimmer Ágnes és Juhász Péter vezetésével a kutatási héten 2020. január 15. (szerda) 16:00 órai kezdettel "TDK Mentor Klub"-ot szervez, amelyre, mint korábban is aktív témavezetőket, bírálókat, szeretnénk tisztelettel meghívni. Évente 250–300 tudományos diákköri dolgozat születik a Budapesti Corvinus Egyetemen, amely során több száz oktató vesz részt a TDK-folyamatban. Hallgatóink sikeresen szerepelnek a kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri konferenciákon.

A hallgatók bevonása, témavezetése, mentorálása egyre nagyobb kihívásként jelentkezik a hallgatói feladatok és elfoglaltságok szaporodásával. Ehhez kapcsolódóan tapasztalt kollégák osztják meg tapasztalataikat a műhelymegbeszélés résztvevőivel.

Emellett sokszor tapasztaljuk, hogy a hallgatói dolgozatokból azok sokszor magas minősége ellenére sem születnek akár a teljes gazdaságtani közösség számára is hasznosítható publikációk, szakfolyóiratban konferenciákon történő megjelenések. Így tehát a műhelymegbeszélésen a TDK-ra, OTDK-ra leadott dolgozatok témavezetésével és "utóléletével" kapcsolatos tapasztalatokról, kihívásokról, ötletekről és lehetőségekről szeretnénk együtt gondolkodni, beszélgetni a TDK-iránt érdeklődő oktató kollégákkal és hallgatókkal. A létszám jobb tervezhetősége érdekében mindenkit kérünk, hogy részvételi szándékát jelezze a regisztrációs űrlapon!

Üdvözlettel,

ETDT

Minden kedves TDK-ban résztvevőt, zsűritagot, szekciótitkárt és témavezetőt szeretettel várunk!

Közösségépítés és imázsformálás a tudományos diákköri munkában

Időpont: január 14. (kedd) 11.00–12.45

Helyszín: C 207

Évente 250–300 tudományos diákköri dolgozat születik a Budapesti Corvinus Egyetemen, több száz oktató vesz részt a TDK-folyamatban konzulensként, bírálóként, zsűritagként. Hallgatóink sikeresen szerepelnek a kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri konferenciákon, a Közgazdaságtudományi és a Társadalomtudományi szekciók legeredményesebb résztvevői közé tartoznak.

Ugyanakkor tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb kihívás felkelteni és fenntartani a hallgatók érdeklődését és lelkesedését a tudományos diákköri tevékenység és az OTDK részvétel iránt. Az egyetemi TDK-folyamatban az utóbbi időben fokozottan jelen van a megújítás és a közösségiesedés elősegítése iránti igény, valamint a TDK imázsfrissítésének szükségessége.

A műhelymegbeszélésen a TDK-val kapcsolatos tapasztalatokról, kihívásokról, fejlesztési ötletekről és lehetőségekről szeretnénk együtt gondolkodni, beszélgetni a TDK-iránt érdeklődő oktató kollégákkal és hallgatókkal. A létszám jobb tervezhetősége érdekében mindenkit kérünk, hogy részvételi szándékát jelezze a regisztrációs űrlapon!

Üdvözlettel,

ETDT

Minden kedves TDK-ban résztvevőt, zsűritagot, szekciótitkárt és témavezetőt szeretettel várunk!

Magyar Tudomány Ünnepe: „Fenntarthatóság és értékteremtés” Konferencia

Időpont: november 21. (csütörtök) 13.00–15.00

Helyszín: E Faculty Club Szalon és Konferenciaterem

Szervezők: Harangozó Gábor, Jeney László, Wimmer Ágnes

Kedves TDK iránt Érdeklődő!

Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács (ETDT) tisztelettel meghív a „Fenntarthatóság és értékteremtés” című minikonferenciájára, mely a Magyar Tudomány Ünnepi rendezvénysorozat keretében rendez meg.

Részletes program

Kérjük, hogy részvételi szándékod ezen a regisztrációs felületen jelezd!

Tudományos Diákköri (TDK) Mozaik Konferencia

Időpont: november 21. (csütörtök) 10.00–12.00

Helyszín: E Faculty Club Szalon és Konferenciaterem

Kedves TDK iránt Érdeklődő!

Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács (ETDT) tisztelettel meghív a 2019-es TDK Mozaik konferenciára, mely a Budapesti Corvinus Egyetem Tudományos Diákköri eseménysorozatának az EFOP-3.6.3 "Tehetségből fiatal kutató" projekt által megvalósuló hagyományos tájékoztató és díjátadó nyitórendezvénye.

Az eseményen sor kerül a kiemelkedő teljesítményt nyújtó témavezetőknek és TDK-zóknak a Best Paper Díj, a Kiváló Mentor Díj és a Hallgatói Tudományos Kiválósági Díj átadására.

Ezután korábban sikeresen szereplő hallgatók népszerűsítő előadásai következnek, majd itt tesszük közzé a 2019/2020-as versenyfelhívás és praktikus információit: jövő évi TDK témáit, versenykiírást, a határidőket és a szabályzatban történt változásokat). Végül a rendezvényt állófogadás zárja.

Részletes program

Kérjük, hogy részvételi szándékod ezen a regisztrációs felületen jelezd! Bízunk benne, hogy a konferencián találkozunk és idén Téged is a TDK-zóink sorában üdvözölhetünk! Mindenkit szeretettel várunk a felkészítő rendezvényeinkre is!

A Corvinus Egyetem 2019. évi TDK díjátadó ünnepsége

Időpont: május 21. (kedd) 11 órai kezdettel

Helyszín: E III. előadó

Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács (ETDT) szeretettel meghívja az egyetem polgárait az idei, 2019. évi Tudományos Diákköri Konferencia zárórendezvényére, a május 21. (kedd) 11 órai kezdésű TDK Díjátadó Ünnepségre és az azt követő állófogadásra!

A díjátadó ünnepségen az idei TDK-n díjazott szerzők vehetik át szekciónként személyesen az oklevelüket.

A díjátadó és záróünnepség helyszíne az E épület III. előadó, ezt követi az állófogadás Egyetemünk Aulájában. A létszám jobb tervezhetősége érdekében mindenkit kérünk, hogy részvételi szándékát jelezze a regisztrációs űrlapon!

Minden kedves TDK-ban résztvevőt, zsűritagot, szekciótitkárt és témavezetőt szeretettel várunk!

TDK Infóest: a félév első TDK-s rendezvénye!

Időpont: február 12. (kedd) 17.20–18.30

Helyszín: E III. előadó

Örömmel hívunk meg a tavaszi félév első TDK-val kapcsolatos rendezvényére, a TDK Infóestre. Célunk, hogy az este folyamán megismerd a Corvinus Tudományos Diákköri Konferenciájának menetét, és minden TDK-val kapcsolatos kérdésedre választ kapj. Hallgasd meg, hogy mik a jelentkezés első lépései és hogy néz ki a regisztráció folyamata!

Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács (ETDT) 2019. február 12-én szervezi meg az immár hagyományos TDK Infóestet. A rendezvényen az érdeklődő hallgatóknak szeretnénk kedvet csinálni a TDK-íráshoz, megismertetni őket a szekciókkal, a lehetőségekkel és elvárásokkal. Ismertetjük a 2018–2019-es Tudományos Diákköri Konferencia versenyfelhívását és szabályait. A rendezvényen bemutatkoznak a szekciótitkárok és a regisztrációt érintő tipikus kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők.

Részletes program

17.20–17.30: Megnyitó

 • Wimmer Ágnes, az ETDT elnöke

17.30–18.00: Kerekasztalbeszélgetés: Mit adott nekem a TDK? Miért érdemes TDK-zni?

 • Berezvai Zombor, Jenes Barbara, Jeney László, Neszveda Gábor, Radnai Márton, Szatmári Alexandra, Wimmer Ágnes

18.00–18.10: Mi szükséges a nevezéshez és a részvételhez? – Határidők és egyéb fontos tudnivalók

 • Berezvai Zombor, az ETDT titkára

18.10–18.25: Szekciótitkárok és szekciók bemutatkozása

18.25–18.30: Kérdések és zárás

 • Wimmer Ágnes, az ETDT elnöke
 • Berezvai Zombor, az ETDT titkára
 • Jenes Barbara, a G Kar TDT titkára
 • Bartus Tamás, a T Kar TDT elnöke
 • Jeney László, a T Kar TDT titkára
 • Oroszné Csesznák Anita, a K Kar TDT elnöke
 • Bakó Barna, a K Kar TDT titkára

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében részvételi szándékodat jelezd a regisztrációs űrlapon! Bízunk benne, hogy idén Téged is a TDK-zóink sorában üdvözölhetünk!

Szeretettel várjuk majd a szekciótitkárokat is és minden TDK-lelkes kollégát, egyetemi polgárt. Reméljük, sok érdeklődő hallgatóval és kérdéseikkel találkozhatunk.

TDK Science Café: Értékteremtés a tehetséggondozásban

Időpont: január 16. (szerda) 11.00–13.00

Helyszín: C 208

Műhelyvita a tudományos diákköri munkáról a TDK és az OTDK perspektívájában

Szervezők: Wimmer Ágnes, Jenes Barbara, Berezvai Zombor

Évente 250–300 tudományos diákköri dolgozat születik a Budapesti Corvinus Egyetemen, több száz oktató vesz részt a TDK-folyamatban témavezetőként, bírálóként, zsűritagként. Hallgatóink sikeresen szerepelnek a kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri konferenciákon, a Közgazdaságtudományi és a Társadalomtudományi szekciók legeredményesebb résztvevői közé tartoznak. Ugyanakkor tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb kihívás felkelteni és fenntartani a hallgatók érdeklődését és lelkesedését a tudományos diákköri tevékenység és az OTDK részvétel iránt. Az egyetemi TDK-folyamatban és az OTDT Közgazdaságtudományi Szekciójában is jelen van a megújítás igénye, ami érinti a szabályozások alakítását, a folyamatok szervezését és a komplex hallgatói tehetséggondozási programok kialakításának tervét is.

A műhelyvitán a TDK-val és OTDK-val kapcsolatos tapasztalatokról, kihívásokról, fejlesztési ötletekről és lehetőségekről szeretnénk együtt gondolkodni, beszélgetni a TDK-iránt érdeklődő oktató kollégákkal és hallgatókkal. Kiemelt kérdésként arra keressük közösen a választ, hogyan érhetjük el, hogy a TDK és az OTDK keretében végzett tehetséggondozási tevékenységek még több értéket teremthessenek az érintetteknek.

Az érdeklődőket kérjük, hogy a létszám tervezhetősége miatt részvételi szándékukat jelezzék a regisztrációs űrlapon!

Mindenkit szeretettel várunk!

Tudás, technológia, társadalom a tudományos diákköri munkák tükrében című konferencia

Időpont: november 22. (csütörtök) 13.00–15.00

Helyszín: E III. elóadó

Szervezők: Bartus Tamás, Berezvai Zombor, Jeney László és Wimmer Ágnes

Kedves TDK iránt Érdeklődő!

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Best Paper Díjban részesült tavalyi TDK dolgozatokból szervezünk egy szakmai konferenciát Tudás, technológia, társadalom a tudományos diákköri munkák tükrében címmel. Érdekes témákról lesz szó.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében részvételi szándékodat jelezd a regisztrációs űrlapon!

Részletes program

 • 13.00–13.10: Megnyitó (Wimmer Ágnes, az ETDT elnöke)
 • 13.10–13.30: Sztálinbarokk Kolorcity – Avagy hogyan táncolt át a rendszerváltáson Kazincbarcika (Bendicskó Lilla)
 • 13.30–13.50: Egy ágens-alapú modell hálózatelméleti elemzése (Németh András Áron)
 • 13.50–14.10: Mátrai szállodák revenue menedzsment rendszereinek értékelése, és a technikák vendégelégedettségre gyakorolt hatásának vizsgálata (Palik Júlia)
 • 14.10–14.30: Az adatvezérelt döntéshozatal megjelenése a magyar bankszektorban (Teszárik Eszter)
 • 14.30–14.50: Az autózás új „világa”?! – Az elektromos autózás lehetőségei napjainkban (Drabancz Áron)
 • 14.50–15.00: Zárszó (Berezvai Zombor, az ETDT titkára)

Bízunk benne, hogy minél többetekkel találkozunk a rendezvényen, és idén Téged is a TDK-zóink sorában üdvözölhetünk! Kérjük a kedves kollégákat, hogy a rendezvény hírét terjesszéka hallgatók között! Mindenkit szeretettel várunk a felkészítő rendezvényeinkre is!

Tudományos Diákköri (TDK) Mozaik Konferencia

Időpont: november 21. (szerda) 15.30–17.30

Helyszín: E Faculty Club Szalon és Konferenciaterem

Kedves TDK iránt Érdeklődő!

Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács (ETDT) örömmel hív meg az idei TDK hivatalos nyitóeseményére, a TDK Mozaik konferenciára.

A rendezvényen adjuk át Rektor úrral a témavezetőknek és TDK-zóknak a Best Paper Díjakat, a Kiváló Mentor Díjakat, a Hallgatói Tudományos Kiválósági Díjakat.

Ezután sikeres TDK-zók előadásai következnek, végül korábbi TDK- és OTDK-helyezett hallgatók előadásaival, tapasztalt konzulensek és TDK-zók tanácsaival és sok hasznos információval szeretnénk kedvet csinálni a TDK-íráshoz. A jövő évi TDK témáit, versenykiírását, a határidőket, a szabályzatban történt változásokat is itt tesszük közzé. 

Részletes program

15.30–15.45: Megnyitó

15.45–16.00: Corvinus Hallgatói Tudományos Kiválósági Díj és Kiváló Mentor Díjak átadása

16.00–16.05: A Közgáz Diáktudós könyvsorozat 10. kötetének bemutatása

 • Wimmer Ágnes és Juhász Péter, a kötet szerkesztői

16.05–16.50: TDK válogatáskötetben megjelent, illetve díjazott hallgatók előadásai

A tavalyi helyezett TDK-zók és OTDK-zók mutatják be munkáikat

 • Pandula Bettina – Zsiros Bernadett: A képernyőtől az utazásig: A filmturizmus sajátosságai
 • Drabancz Áron – El-Meouch Nedim A szén-dioxid kvóta eredményessége a globális klímaváltozós elleni harcban
 • Kapronczay Mór – Simity Milán: Kriptovaluták, kriptoeszközök és kriptorészvények?

16.50–17.05: Miért érdemes TDK-zni?

Kari TDK-felelősök és olyan Pro Scientia Aranyéremmel díjazott korábbi TDK-zók, akik országosan képviselték már intézményünket, adnak hasznos tanácsokat a TDK folyamatával kapcsolatban.

 • Wimmer Ágnes, az ETDT elnöke és Jenes Barbara, a G Kar TDT titkára
 • Bakonyi Zoltán és Szatmári Alexandra, Pro Scientia Aranyérmesek Társasága

17.05–17.30: A 2019. évi Tudományos Diákköri Konferencia versenyfelhívása, praktikus információk a TDK-ról (szekciók, határidők, nevezés, felkészítő rendezvények); kérdések és záró gondolatok

A jövő évi TDK témáiról, versenykiírásáról, a határidőkről, a technikai teendőkről adunk tájékoztatást (pl. mikortól és hogyan lehet regisztrálni a TDK-ra) figyelembe véve a korábbi években felmerült problémás területeket. Ezen kívül az idei újításokat és a szabályzatban történt változásokat is itt teszi közzé az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács. Konkrét kérdéseiteket feltehetitek a szekciótitkároknak és az ETDT tagjainak is a szekciókkal és a dolgozatokkal kapcsolatban.

 • Berezvai Zombor, az ETDT titkára

Bízunk benne, hogy a konferencián találkozunk és idén Téged is a TDK-zóink sorában üdvözölhetünk! Mindenkit szeretettel várunk a felkészítő rendezvényeinkre is!

Kiváló Mentor Díj jelölések

Sokat köszönhetsz a TDK-témavezetődnek, felkészítő tanárodnak? Segíts elismerni a munkáját!

A Kiváló Mentor Díj átadásával szeretnénk elismerni azon oktatók és mentorok munkáját, akik tanácsaikkal, segítségükkel, személyes hozzáállásukkal jelentősen támogatták a TDK-mozgalmat az elmúlt években. Kérjük, amennyiben úgy gondolod, hogy témavezetőd/tanárod/mentorod sokat tett a TDK-ért, javasold TDK Kiváló Mentor Díjra, amelyet az alábbi űrlap kitöltésével tudsz megtenni október 4-ig. (Egy személy több oktatót/mentort is javasolhat.)

A jelölteket megnevezni ide kattintva lehet. A kitöltéshez corvinusos egyetemi e-mail cím (hallgatók esetében: keresztnév.vezetéknév@stud.uni-corvinus.hu.) és cusman-jelszó szükséges.


Közreműködésedet köszönjük!

Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács

Hogyan tovább TDK? - Workshop, Helyzetkép és fejlesztési irányok a tudományos diákköri (TDK és OTDK) tevékenységünkben

Időpont: Június 6. (szerda) 09.00-10.45

Helyszín: C 202

Szervezők: Jenes Barbara, Jeney László és Wimmer Ágnes

Évente 250–300 tudományos diákköri dolgozat születik a Budapesti Corvinus Egyetemen, több száz oktató vesz részt a TDK-folyamatban témavezetőként, bírálóként, zsűritagként.

Hallgatóink sikeresen szerepelnek a kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri konferenciákon, a Közgazdaságtudományi és a Társadalomtudományi szekciók legeredményesebb résztvevői közé tartoznak. Ugyanakkor tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb kihívás felkelteni és fenntartani a hallgatók érdeklődését és lelkesedését a tudományos diákköri tevékenység és az OTDK részvétel iránt.

Az egyetemi TDK-folyamatban és az OTDT Közgazdaságtudományi Szekciójában is jelen van a megújítás igénye, mely érinti a szabályozások alakítását, a folyamatok szervezését és a komplex hallgatói tehetséggondozási programok kialakításának tervét.

A műhelyvitán a TDK-val és OTDK-val kapcsolatos tapasztalatokról, kihívásokról, fejlesztési ötletekről és lehetőségekről szeretnénk együtt gondolkodni, beszélgetni a TDK-iránt érdeklődő oktató kollégákkal és hallgatókkal.

Várunk minden kedves érdeklődőt!

TDK Felkészítő Estek: Hogyan prezentáljunk?

Időpont: április 23. (hétfő) 15.30

Helyszín: E 3005

Az előadást követően lehetőség nyílik arra, hogy személyesen előadókhoz, kari TDK-felelősökhöz fordulhattok TDK-val kapcsolatos kérdéseitekkel, kérhettek tőlük tanácsokat a témában.

Szeretettel várunk a rendezvényen! :)

Letölthető anyagok az eddigi rendezvényeinkről (csak intranetre bejelentkezett egyetemi polgárok számára):

 • ehhez be kell jelentkezni intranetre a képernyő bal oldalán a "BEJELENTKEZÉS" menüpontra kattintva, majd meg kell adni a cusman azonosítót és jelszót
 • sikeres bejelentkezés a letölthető anyagok alább láthatók

TDK Felkészítő Estek: Hogyan kutassunk?

Időpont: március 7. (szerda) 15.30

Helyszín: E III. előadó

A felkészítő esten Jenes Barbara G kari TDK felelős ad tanácsokat. A tervezett témák:

 • milyen egy jó kutatási kérdés?
 • milyen dolgozathoz kell kutatás?
 • milyen kutatási módszerek vannak?
 • kell-e minden dolgozatba kutatás?
 • megfogalmazzunk-e hipotéziseket?
 • milyen a jó szekunder/primer kutatás?
 • milyen mintaelemszámmal, milyen technikával kutassunk?
 • ... és további, a résztvevők által felvetett kérdések.

Kérjük, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében részvételi szándékodat jelezd a regisztrációs űrlapon! (Szabad kapacitás függvényében a regisztráció nélkül érkezőket is szívesen fogadjuk, de amennyiben nem szeretnél lemaradni további eseményekről, ajánlott a regisztrációs űrlap kitöltése.)

Az előadást követően lehetőség nyílik arra, hogy személyesen előadókhoz, kari TDK-felelősökhöz fordulhattok TDK-val kapcsolatos kérdéseitekkel, kérhettek tőlük tanácsokat a témában.

Szeretettel várunk a rendezvényen! :)

TDK Felkészítő Délután és konzultációs lehetőség a Könyvtárban

Időpont: február 27. (kedd) – 5 X 45 perces blokkokban

Helyszín: C Könyvtár, Akváriumterem

Megbízható források, hatékony keresési módszerek, hivatkozáskezelés!

Ha hatékonyan, releváns forrásokban akarsz keresni, kifogástalan hivatkozási listát szeretnél összeállítani, és dolgozatod profin szándékozod bemutatni, itt a helyed! Jelentkezés a tréningre

A TDK-írás időszakában a Könyvtár heti plusz egy konzultációs alkalmat hirdet, csütörtökönként 14 órától. Jelentkezés a konzultációkra

Szívből ajánljuk a Corvinus Könyvtár további hasznos tréningjeit az alábbi témákban:

TDK Felkészítő Estek: Hogyan írjunk?

Időpont: február 26. (hétfő) 15.30

Helyszín: E 3005

Már tudod, hogy miről szeretnél írni, de nem tudod hogyan?

Szeretnénk felhívni figyelmetek legújabb felkészítő rendezvényünkre, amelyen hasznos információkat szerezhettek a TDK-dolgozat írásához. A felkészítő esten Juhász Péter a "Hogyan írjunk...? -- 101 tanács (szak)dolgozatíróknak" c. kötet társszerzője ad tanácsokat a TDK-íróknak, elemzi a tipikus hibákat, és válaszol a résztvevők kérdéseire. A tervezett témák:

 • témaválasztás és kérdésmegfogalmazás
 • a kutatási kérdés és a módszertan megválasztása
 • információgyűjtés
 • a dolgozat felépítése
 • az eredmények megfogalmazása
 • nyelvhelyesség
 • formai követelmények
 • hivatkozások kezelése
 • ... és további, a résztvevők által felvetett kérdések.

Kérjük, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében részvételi szándékodat jelezd a regisztrációs űrlapon! (Szabad kapacitás függvényében a regisztráció nélkül érkezőket is szívesen fogadjuk, de amennyiben nem szeretnél lemaradni további eseményekről, ajánlott a regisztrációs űrlap kitöltése.)

Az előadást követően lehetőség nyílik arra, hogy személyesen előadókhoz, kari TDK-felelősökhöz fordulhattok TDK-val kapcsolatos kérdéseitekkel, kérhettek tőlük tanácsokat a témában.

Szeretettel várunk a rendezvényen! :) Addig is ne feledjétek, már csak néhány nap van a TDK-ra jelentkezés/regisztráció határidejéig: február 26-ig!

Letölthető anyagok az eddigi rendezvényeinkről (csak intranetre bejelentkezett egyetemi polgárok számára):

 • ehhez be kell jelentkezni intranetre a képernyő bal oldalán a "BEJELENTKEZÉS" menüpontra kattintva, majd meg kell adni a cusman azonosítót és jelszót
 • sikeres bejelentkezés a letölthető anyagok alább láthatók

TDK Felkészítő Estek: Hogyan kezdjünk hozzá? – Absztraktírás

Időpont: február 19. (hétfő) 15.30

Helyszín: E 3005

Ha szívesen részt vennél a Tudományos Diákköri Konferencián, már van is ötleted, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá a dolgozathoz, szeretettel várunk a "Hogyan kezdjünk hozzá?" felkészítő estünkön.

Szeretnénk felhívni a figyelmetek a legújabb felkészítő rendezvényünkre, amelyen Dr. Juhász Péter, a Gazdálkodástudományi Kar egyetemi docense, a Hogyan írjunk...?   101 tanács (szak)dolgozatíróknak c. könyv társszerzője elmondja: hogyan érdemes hozzákezdeni a TDK-dolgozat írásához, milyen a jó absztrakt, s konkrét tanácsokkal szolgál a résztvevőknek. Az esemény során ismertetésre kerül, hogy hogyan érdemes elkezdeni egy tudományos dolgozatot, és bemutatjuk mitől jó egy absztrakt. A jó absztrakt írása kiemelten fontos a dolgozat megírásakor, hiszen ez az első gondolat, amely megfogja az olvasó figyelmét, ezért fontos strukturáltsága és figyelemfelhívó képessége.

Az előadást követően az érdeklődők feltehetik kérdéseiket, a jelentkezők bemutathatják előzetesen elkészített absztraktjuk munkaváltozatát, s tanácsot kaphatnak a továbbfejlesztéshez. Ezen felül meghirdetése kerülnek a TDK-írást segítő felkészítő rendezvényeink, és bemutatjuk a Könyvtár dolgozatírást segítő lehetőségeit.

A rendezvénnyel kapcsolatos további információk a facebookon

Kérjük, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében részvételi szándékodat jelezd a regisztrációs űrlapon! (Szabad kapacitás függvényében a regisztráció nélkül érkezőket is szívesen fogadjuk, de amennyiben nem szeretnél lemaradni további eseményekről, ajánlott a regisztrációs űrlap kitöltése.)

Amennyiben szívesen elmondjátok véleményetek a február 12-i (hétfői) TDK Infóestről, örömmel vesszük, ha kitöltitek rövid kérdőívünket. Nagyon szépen köszönjük!

Szeretettel várunk a rendezvényen! :) Addig is ne felejtsetek bejelentkezni/beregisztrálni a TDK-ra!

TDK Infóest: a félév első TDK-s rendezvénye!

Időpont: február 12. (hétfő) 15.30

Helyszín: E III. előadó

Szervezők: Jenes Barbara, Jeney László, Rencz Fanni és Wimmer Ágnes

Örömmel hívunk meg a tavaszi félév első TDK-val kapcsolatos rendezvényére, a TDK Infóestre. Célunk, hogy az este folyamán megismerd a Corvinus Tudományos Diákköri Konferenciájának menetét, és minden TDK-val kapcsolatos kérdésedre választ kapj. Hallgasd meg, hogy mik a jelentkezés első lépései és hogy néz ki a regisztráció folyamata!

A TDK félév a már hagyományos TDK Infóest megrendezésével indul a Hallgatói Tudományos Tanács szervezésében. A TDK információs esten az érdeklődő hallgatóknak szeretnénk kedvet csinálni a TDK-íráshoz, megismertetni őket a szekciókkal, a lehetőségekkel és elvárásokkal. Az Infóest során ismertetésre kerülnek a 2017–2018-as tanév Tudományos Diákköri Konferenciájának legfontosabb tudnivalói:További programok a 2018. tavaszi félévben a TDK-felkészítő estek sorozatában:

 • bemutatkoznak a kari TDK-felelősök (Jenes Barbara, Jeney László, Rencz Fanni, Wimmer Ágnes) és a HTT titkársága
 • ismertetésre kerülnek a legfontosabb határidők, a jelentkezés lépései és a TDK írás folyamata
 • bemutatjuk a megújult egyetemi TDK honlapot és az elérhető funkciókat
 • meghirdetése kerülnek a TDK-írást segítő felkészítő rendezvényeink és bemutatjuk a Könyvtár dolgozatírást segítő lehetőségeit
 • és lehetőség nyílik a szekciótitkárokkal való egyeztetésre, kérdések megválaszolására.

Várunk 2018. február 12-én, hétfőn a Corvinus E épületének III-as előadójában! Kérjük, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében részvételi szándékodat jelezd a regisztrációs űrlapon! (Ennek kitöltése nélkül is látogatható a rendezvény, de amennyiben nem szeretnél lemaradni további eseményekről, ajánlott.) Bízunk benne, hogy idén Téged is a TDK-zóink sorában üdvözölhetünk!

TDK Infóest a facebookon

Szeretettel várjuk majd a szekciótitkárokat is és minden TDK-lelkes kollégát, egyetemi polgárt. Reméljük, sok érdeklődő hallgatóval és kérdéseikkel találkozhatunk.

Bármilyen felmerülő kérdés esetén keresd bátran a TDK Szervezőket!

Hogyan tovább TDK? - Műhelyvita a hallgatói tehetséggondozásról és a tudományos diákköri munkáról

Időpont: január 18. (csütörtök) 13.00–15.00

Helyszín: C 203

Szervezők: Jenes Barbara, Jeney László és Wimmer Ágnes

Évente 250-300 tudományos diákköri dolgozat születik a Budapesti Corvinus Egyetemen, több száz oktató vesz részt a TDK-folyamatban konzulensként, bírálóként, zsűritagként. Hallgatóink sikeresen szerepelnek a kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri konferenciákon, a Közgazdaságtudományi és a Társadalomtudományi szekciók legeredményesebb résztvevői közé tartoznak. Ugyanakkor tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb kihívás felkelteni és fenntartani a hallgatók érdeklődését és lelkesedését a tudományos diákköri tevékenység és az OTDK részvétel iránt. Az egyetemi TDK-folyamatban és az OTDT Közgazdaságtudományi Szekciójában is jelen van a megújítás igénye, mely érinti a szabályozások alakítását, a folyamatok szervezését és a komplex hallgatói tehetséggondozási programok kialakításának tervét.


Január 18-án (csütörtökön) 13 órai kezdettel a C 203-as teremben műhelyvitát szerveztünk, amelyen a TDK-val és OTDK-val kapcsolatos tapasztalatokról, kihívásokról, fejlesztési ötletekről és lehetőségekről gondolkodtunk együtt, beszélgettünk a TDK-iránt érdeklődő oktató kollégákkal és hallgatókkal. Köszönjük az aktív részvételt a TDK műhelybeszélgetésen. Igyekszünk majd hasonló lehetőségeket teremteni, hogy továbbra is megoszthassuk egymással a tapasztalatokat és az előrevivő gondolatokat.

Sikeres folytatást mindannyiunknak!

TDK-felkészítő estek 2017. ősz–tél

Időpont: december 5. (kedd) 14.30

Helyszín: C I. em. Könyvtár Akvárium olvasóterme

Érdekel a TDK? Szívesen részt vennél a Tudományos Diákköri Konferencián, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Gyere el tudományos diákköri felkészítő estjeinkre, inspirálódj, hallgasd meg tapasztalt konzulensek tanácsait!

A regisztráció nem kötelező, a rendezvény enélkül is látogatható, de kérjük, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében részvételi szándékodat jelezd a regisztrációs űrlapon!

14.30 - Juhász Péter - Wimmer Ágnes: Hogyan kezdjünk a TDK-íráshoz?

A felkészítő előadások első részében Dr. Wimmer Ágnes és Dr. Juhász Péter a "Hogyan írjunk...? – 101 tanács (szak)dolgozatíróknak" c. kötet szerzői adnak tanácsokat a tudományos diákköri dolgozat írására készülőknek, mutatnak rá tipikus hibákra, és válaszolnak a résztvevők kérdéseire. Főbb témák:

 • hogyan érdemes témát és konzulenst választani?
 • hogyan kezdjünk hozzá, hogyan konzultáljunk?
 • milyen a jó absztrakt?
 • témaválasztás és kérdésmegfogalmazás;
 • a kutatási kérdés és a módszertan megválasztása;
 • és a résztvevők által felvetett további kérdések.

16.45 - Jenes Barbara: Hogyan kutassunk?

A második részben Dr. Jenes Barbara Gazdálkodástudományi Kari TDK felelős ad tanácsokat a TDK-íróknak kutatás-módszertani kérdésekről és válaszol a résztvevők kérdéseire. A tervezett témák:

 • milyen egy jó kutatási kérdés?
 • milyen dolgozathoz kell kutatás?
 • milyen kutatási módszerek vannak?
 • kell-e minden dolgozatba kutatás?
 • megfogalmazzunk-e hipotéziseket?
 • milyen a jó szekunder/primer kutatás?
 • milyen mintaelemszámmal, milyen technikával kutassunk?
 • és a résztvevők által felvetett további kérdések.

TDK-felkészítő est a facebookon

A "Hogyan kutassunk?" előadáson bemutatott anyag:

 • csak intranetre bejelentkezett egyetemi polgárok számára (ehhez be kell jelentkezni intranetre a képernyő bal oldalán a "BEJELENTKEZÉS" menüpontra kattintva, majd meg kell adni a cusman azonosítót és jelszót)
 • sikeres bejelentkezés esetén ez alatt lesz látható

"Tehetségből fiatal kutató" - A kutató életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban c. projekt nyitókonferenciája a Corvinuson

Időpont: december 4. (hétfő) 10.00-15.00

Helyszín: E Fsz. III. előadó

A Corvinus konzorciumvezető egyetem egy tehetséggondozással foglalkozó projektben (EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007), melyben még az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem vesznek részt konzorciumi partnerként. A Corvinus ad otthont a 4 egyetem közös konzorciumi projektjének nyitókonferenciájára.

rendezvény meghívója és részletes programja

A felsőoktatásban megvalósuló tehetséggondozással és a kutatói életpálya kihívásaival foglalkozó délutáni tematikus műhelybeszélgetések egyike a TDK-ról szól, amelynek moderálására dr. Wimmer Ágnest, a Gazdálkodástudományi Kar TDT elnökét kérték fel a szervezők. Kezdés: 13 óra, E Fsz. III. előadó. A délutáni programmal kapcsolatban az alábbi témák kerülnek megvitatásra a műhelybeszélgetéseken:

 1. Mit értünk tehetség alatt a felsőoktatásban?
 2. Hogyan azonosítható a tehetség a felsőoktatásban?
 3. A tehetséggondozás hogyan valósítható meg a felsőoktatásban: jó gyakorlatok, kihívások.
 4. Milyen klíma támogatja a tehetséget a felsőoktatásban?
 5. A fiatal kutatók pályán tartásával kapcsolatos kihívások, problémák forrásai és kezelésének lehetséges módozatai a felsőoktatásban.

A szervezők szeretettel várnak aktív szekciótitkárokat, témavezetőket, TDK-lelkes, tapasztalt, sok OTDK-n járt kollégákat, és hívnak minden érdeklődőt, aki szívesen részt venne a konferencia munkájában. A konferencián való részvétel ingyenes, de a szervezők kérik, hogy az érdeklődők legkésőbb 2017. november 30-ig jelezzék részvételi szándékukat ide kattintva.

TDK Mozaik Konferencia

Időpont: 2017. november 27. (hétfő) 17.00-19.30

Helyszín: E Fsz. III. előadó


Kedves TDK iránt Érdeklődő!

Örömmel hívunk meg a Hallgatói Tudományos Tanács
(HTT) idei első rendezvényére, a Tudományos Diákköri (TDK) Mozaik konferenciára, ahol korábbi TDK- és OTDK-helyezett hallgatók előadásaival, tapasztalt konzulensek és TDK-zók tanácsaival és sok hasznos információval szeretnénk kedvet csinálni a TDK-íráshoz. A jövő évi TDK témáit, versenykiírását, a határidőket, a szabályzatban történt változásokat is itt tesszük közzé.

TDK Mozaik konferencia a facebookon

A rendezvény regisztráció nélkül is látogatható, de kérjük, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében részvételi szándékodat ide kattintva jelezd!

Részletes program

17:00-17:10 Megnyitó

 • Dr. Tasnádi Attila tudományos rektorhelyettes 

17:10-18:00 TDK- és OTDK-helyezett hallgatók előadásai

A rendezvény első felében a tavalyi helyezett TDK-zók és OTDK-zók mutatják be munkáikat:

 • Ilyés Noémi: Láthatatlan turisták Szentendrén
 • Drabancz Áron - El-Meouch Nedim Márton: Az EU CO2-kvótarendszer eredményessége a globális klímaváltozás elleni harcban
 • Beregszászi Attila - B.Kis Marcell: Márkapreferenciák conjoint analízise a magyar cigarettapiacon

18:00-18:30 Miért érdemes TDK-zni?

Kari TDK-felelősök és olyan Pro Scientia Aranyéremmel díjazott korábbi TDK-zók, akik országosan képviselték már intézményünket, adnak hasznos tanácsokat a TDK folyamatával kapcsolatban.

 • Dr. Wimmer Ágnes, a G Kar TDT elnöke, az OTDT Közgazdaságtudományi Szakmai Bizottságának titkára és Dr. Jenes Barbara a G Kar TDT titkára tanácsai
 • Dr. Bakonyi Zoltán és Dr. Szatmári Alexandra (Pro Scientia Aranyérmesek Társasága) tanácsai

18:30-18:45 Praktikus információk a Tudományos Diákköri Konferenciáról (szekciók, határidők, nevezés, felkészítő rendezvények)

A második szakaszban a jövő évi TDK témáiról, versenykiírásáról, a határidőkről, a technikai teendőkről igyekszünk tájékoztatni (pl. mikortól és hogyan lehet regisztrálni a TDK-ra), figyelembe véve a korábbi években felmerült problémás területeket. Ezen kívül az idei újításokat és a szabályzatban történt változásokat is itt teszi közzé a Hallgatói Tudományos Tanács.

Kérdések

Konkrét kérdéseiteket feltehetitek a szekciótitkároknak és a Hallgatói Tudományos Tanács tagjainak is a szekciókkal és a dolgozatokkal kapcsolatban.

Zárógondolatok

 • Kovács Dóra, a Hallgatói Tudományos Tanács titkára

Bízunk benne, hogy a konferencián találkozunk és idén Téged is a TDK-zóink sorában üdvözölhetünk! Mindenkit szeretettel várunk a december 5-i "Hogyan kezdjünk a TDK-íráshoz?" és "Hogyan kutassunk?" c. felkészítő rendezvényeinkre is!

Utolsó frissítés: 2020.05.15.